22 april 2015

Dans Dans

archief
Jazz
Voorverkoop 8 euro
Deurverkoop 10 euro

Dans Dans herbergt de talenten van drie absolute topmuzikanten: Bert Dockx op gitaar (ook zanger en bezieler van Flying Horseman) Fred Lyenn op bas (beter bekend als Lyenn, songsmid en gitarist) En Steven Cassiers op drums (o.a. ook bij Dez Mona).

Van garagejazz, psychedelische blues en extatische noir soundtracks tot spacey rock-‘n-roll: de labels die Dans Dans opgekleefd krijgt zeggen alles over zijn eclectische aanpak.

Dans Dans wordt in 2012 langs de grote poort binnengehaald. Hun debuut staat bol van wat op het eerste gehoor klinkt als losjes uit de mouw geschudde crossover, maar tegelijkertijd getuigt “Dans Dans” van een grootse muzikale vaardigheid en een tomeloze inspiratie. De tweede plaat komt er reeds een jaar later, en klieft nog dieper in de ziel. “I/II” is een woestenij van onheilspellende rust waarin de muzikale waanzin verlossing brengt. Een plaat die je binnenste buiten keert. Die zichzelf constant in vraag stelt en je voortdurend naar antwoorden laat zoeken.

Het strafste aan dit alles is dat de band hiermee verwachtingen schept die live nog overtroffen worden. Een optreden van Dans Dans is altijd te kort, als een roes die de stilte achteraf haast ondraaglijk maakt. Diezelfde verwachtingen zijn er dan ook voor het derde album, dat uitkomt in de herfst. De opnames duurden slechts vier dagen en er gingen niet meer dan tien repetities aan vooraf. Sessies waarin alle groepsleden ideeën aanbrachten die dan collectief werden uitgewerkt. Waar Dans Dans op hun eerste twee platen vooral andermans composities interpreteerden en radicaal bewerkten, zijn bijna alle nieuwe nummers van eigen makelij. De naam van de nieuwe plaat “3” geeft het al aan: meer dan ooit gaat Dans Dans om drie mensen die samen muziek maken, met hún ideeën in hún samenspel. Dit betekent niet dat er volstrekte harmonie ontstaat, maar net dat Lyenn, Cassiers, en Dockx elkaar meer dan ooit besnuffelen als wilde honden: aftasten, aftroeven, en elkaar dan hijgend in de ogen staren. Hierdoor slaagt de band erin zichzelf opnieuw uit te vinden, en zijn eigen grenzen te verleggen. Meer electronica en toetsen. Meer exotische invloeden, maar ook drones en ambient. Hiphop, psychedelica, jazz, noise: alles passeert de revue in een sfeer van uitgekiende improvisatie. Een trio dat recht op zijn doel afgaat, maar zonder de makkelijkste weg te nemen. Schouder aan schouder, maar elke beweging van de anderen nauwlettend gade slaand. Want met Dans Dans weet je nooit.

“Hoogtepunt van de avond, zonder enige twijfel” (Enola)
“De meest opwindende band uit België” (Oor)
“Verplichte kost voor de oren” (Cobra)

Tweets

Tips

zaterdag 26 november

Kim Wilde

Greatest Hits World Tour
in de Maaspoort
vrijdag 9 december

Tusky

+ Captain Kaiser + Burlers
zondag 26 maart

J.P. Harris + John R. Miller

in de Joriskerk - Down By The River presents
zaterdag 15 oktober

Wende

'De Wildernis' in de Maaspoort
Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Welke nieuwsbrieven je wil ontvangen:
aanmelden