14 april 2019

Down By The River

Theo Lawrence + Nicole Atkins + Cordovas + Judy Blank + The Brother Brothers + Matthew Logan Vasquez + John Paul Keith + Mercy John + Caleb Elliot + Stompin' Grounds
archief
Roots & Americana
Open 15:00 / Aanvang 15:30
Voorverkoop 25 euro
Deurverkoop 27,50 euro

Down By The River Festival richt zich op vernieuwende roots en alt-country muziek. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met boekingskantoor Sedate Bookings.

Theo Lawrence
De uit Parijs afkomstige Theo Lawrence is begin twintig, maar het lijkt alsof hij rechtstreeks uit de jaren vijftig komt wandelen. Lawrence maakt soulvolle rock ’n roll en country, zoals Nick Waterhouse, JD McPherson en Eli Paperboy Reed dat vandaag de dag ook doen. Het debuutalbum ‘Homemade Lemonade’ verscheen vorig jaar en hiermee stond hij onder meer al op Pinkpop.Pure, verrassend volwassen nummers die onder je huid kruipen en allemaal een eigen verhaal vertellen. Een verplicht dansnummer!

Nicole Atkins
Er was die magische, korte, periode in de laten jaren ’60 tot het midden van de jaren ’70 waar er een unieke, vruchtbare en verbazingwekkende mix van country, pop en rhythm & blues werk gemaakt. Denk Ray Charles, daarna Solomon Burke gevolgd door het geluid van Muscle Shoals. Gespeend van country maar vol soulmuziek. Nicole Atkins’ nieuwste release, Goodnight Rhonda Lee, gaat hier verder. De zangeres uit New Jersey heeft een Orbison-esque stijl die klinkt of het thuishoort in een ander tijdperk (wat een goede zaak is), maar weet op hetzelfde moment hedendaags te zijn en op te vallen. Op haar laatste albums was er ruimte voor meer experiment, op Goodnight Rhonda Lee gaat ze terug naar basis met exceptioneel resultaat.

Cordovas
Pak de samenzang van Crosby, Still & Nash en de songwriting van bands als de The Allman Brothers en je krijgt de nieuwe Americana sensatie Cordovas. Deze country helden hebben in hun thuishaven Nashville al een cultstatus verworven. Hun nieuwe album That Santa Fe Channel krijgt net als hun titelloze debuut lovende recensies. Beide albums zorgen bij menig liefhebber van rechtgeaarde Americana voor kippenvel. De samenzang van Cordovas is verbluffend. Fris en van deze tijd, terwijl voorbeelden als Crosby, Stills & Nash of The Band nooit ver weg zijn.

Judy Blank
Judy Blank is terug op de podia. Met een koffer vol nieuwe liedjes over klein geluk, Louisiana en je draai proberen te vinden in de wereld. Veel nummers zijn geïnspireerd door haar reizen naar Amerika. De Utrechtse ontmoette, beleefde, nam de tijd om te groeien; en dat is te horen. De teksten zijn volwassener, doorleefder en eerlijker dan ooit. Tweede album Morning Sun is opgenomen met producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, The Wood Brothers) in de Southern Ground studios in Nashville en verscheen in september.

The Brother Brothers
Adam en David Moss zijn tweelingbroers komen uit Brooklyn, New York. Tijdens hun jeugdjaren samen musiceerden en zongen ze al samen maar na de hereniging in Brooklyn komen ze als het duo The Brother Brothers naar buiten. Daarmee brachten ze onlangs Some People I Know uit, een plaat die opvallend dicht in de buurt van dat andere New Yorkse duo Simon & Garfunkel. Niet alleen met de ravissante zangpartijen, maar ook vanwege de poëtische ballades. Verwacht rijke harmonieën begeleid door gitaar, cello, viool én banjo.

 

Matthew Logan Vasquez
Matthew Logan Vasquez heeft in 2018 non-stop muziek geproduceerd en getourt. Te beginnen met de release van zijn eigen Murder Ballads EP. Daarna het produceren en arrangeren van het Glorietta album (een supergroep met onder meer David Ramirez, Noah Gundersen en Nathaniel Rateliff). Tenslotte volgden de opnamen van de nieuwe full length, Light’n Up die uitkomt op 22 februari! Het album gaat naar eigen zeggen over zijn verhuizing van Austin naar Oslo, de vreugde en misère van een gezinsleven en de angst voor het onbekende. “We verhuisden naar Noorwegen vanwege de diagnose Alzheimer bij m’n schoonvader. Het is een hectisch jaar geweest, maar je doet wat je moet doen voor je geliefden. Dat is denk ik de moraal van deze LP”.

John Paul Keith
Muzikale romantici met een sterke hang naar het verleden (en een brede smaak) kunnen hun hart ophalen bij de muziek van John Paul Keith. De rijke muziekgeschiedenis van de Verenigde Staten vormt zijn grote inspiratie. Een show van John Paul Keith doet misschien nog het meeste denken aan een swingende roadtrip door een ruig Amerikaans landschap, en steden als Nashville en Memphis met beroemde nachtclubs. Met ijzersterk gitaarspel en een loepzuiver rock & roll stemgeluid put John Paul Keith rijkelijk uit de gouden muziekjaren ’50 en ’60. Op zijn vorig jaar verschenen vierde studioalbum ‘Heart Shaped Shadow’ houdt Keith zich stevig vast aan zijn roots: “good ol’ fashion rock and roll”. Hier en daar zijn er wat passende uitstapjes gemaakt naar surf, soul en rock om het geheel verfrissend en origineel te houden.

Mercy John
Soms wordt er gesproken van het moeilijke tweede album. Op Let It Go Easy mag Mercy John dan misschien wel heel wat demonen van zich afschrijven, het album kwam er bijna vanzelf. Waar de Brabander rondom zijn eerste album This Ain’t New York al werk geroemd om zijn songschrijverschap toont Let It Go Easy maar eens te meer aan dat de diepste emoties vaak tot de meest indringende creaties leiden. De muziek is daarbij ook veranderd. De Americana invloeden zijn gebleven, maar de sound is wat rauwer en de songs soms steviger. Dat de singer-songwriter in korte tijd meer zelfkennis heeft opgedaan wordt al snel duidelijk.

Caleb Elliott
Het verhaal van Caleb Elliott is een intens verhaal. De slungelige, langharige gast uit Louisiana verhaalt er zelf over op zijn debuut Forever to Fade. De moeras-art-rock plaat overbrugt de afstand tussen de klassiek geschoolde sideman die hij altijd was en de songwriter-frontman die hij is geworden. De 750 km tussen zijn muzikale geboortegrond van Lafayette en zijn nieuwe thuis in The Shoals van Alabama. De verschuiving van een gotische opvoeding binnen een cult-religie naar het vinden van mentale en artistieke vrijheid. Op de achterbank van toervans met Dylan LeBlanc en Travis Meadows, en het ondersteunen van andere artiesten zoals Lera Lynn, John Paul White, Donnie Fritts en Sean McConnell is Caleb nooit gestopt met het schrijven van zijn eigen materiaal.

Stompin’ Grounds
Stompin’ Grounds uit Roermond maakt stevige nummers waarin de karakteristieke stampende beats en scheurende gitaren van de Blues-Rock worden vermengd met de virtuositeit en dansbaarheid uit de Gypsy-Swing. Dit zorgt ervoor dat de energie van het podium afspat en je onmogelijk stil kan blijven staan als je deze heren ziet optreden. So, put on your dancin’ shoes and shake it! Stompin’ Grounds klinkt als Pokey LaFarge meets Triggerfinger. Vlinderstrik, klassiek schoeisel, bijpassende bretels aangevuld met een televisietoestel uit de jaren 50 en het plaatje is af.

Tips

zaterdag 9 november

Damian Wilson

Are We There Yet? - A Family Roadtrip
zondag 3 november

Dekker

Call It What You Want
donderdag 12 september

Ten Years After

vrijdag 14 juni

Bob Wayne

in Klup77
Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Welke nieuwsbrieven je wil ontvangen:
aanmelden