Nieuws

blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
16 mei 2018

Boekenreeks over Venlose popmuziek

Poppodium Grenswerk en Boekhandel Koops starten gezamenlijk een boekenreeks over popmuziek in Venlo, genaamd Talkin’ About My Generation. Het eerste deel behandelt de jaren zestig en verschijnt op het gelijknamige festival dat op zaterdag 2 juni plaatsvindt in Grenswerk. Schrijver van dit deel van de boekenreeks is Sef Derkx.

Poppodium Grenswerk en Boekhandel Koops hebben het initiatief genomen om gezamenlijk een reeks boeken uit te brengen en daarmee de rijke historie van de Venlose popmuziek in kaart te brengen. Ieder jaar verschijnt een nieuw deel, dat een nieuw decennium belicht. In totaal zal er van elk opeenvolgend decennium een boek verschijnen zodat er een mooie serie ontstaat. Het eerste deel gaat over de jaren zestig. Er staan verhalen in over de instuiven in de stad, café Bonaparte, indo-rock, De Prins, het bezoek van The Blues Diamonds aan de Discobar bij Vroom & Dreesman, muziekhuis Quak, festival Purple Nova – naast stukken over bands uit die tijd zoals Static, Les Mystères, The Hitshakers en The Vampires.

De boekenreeks is een verlengstuk van het festival Talkin’ About My Generation dat ieder jaar plaatsvindt in Poppodium Grenswerk. Vorig jaar stond dat in het teken van de jaren zestig. Dit jaar, op zaterdag 2 juni worden de jaren zeventig belicht. De bands die spelen zijn Decennium, Pat Cool, Whale en Colney Hatch. Pat Cool en Whale komen speciaal voor dit optreden weer bij elkaar.

Tijdens deze avond zal het eerste exemplaar van de boekenreeks uitgereikt worden. Sef Derkx schreef het boek. Hij hielp in 1967 mee met het verslepen van de installatie van Cuby & The Blizzards wat hem gratis toegang tot het concert in de Prins van Oranje bezorgde. Een getuige dus. Volgens Derkx zijn de jaren zestig “als een waterkering in de tijd. De wereld veranderde.” Normen en waarden verschoven, de jeugd ontwikkelde een eigen stijl. Ook in Venlo bracht dat veel teweeg. Het boek beschrijft dan ook niet alleen de muziek uit die tijd, er staan ook een aantal verhalen over de jeugdcultuur in de jaren zestig in. Derkx deed research en sprak met een groot aantal betrokkenen. 

Volgend jaar verschijnt het volgende week deel in de reeks verschijnen, dat de jaren zeventig behandelt. Zo schuift de tijd ieder jaar een decennium op en ontstaat er een verzamelreeks van vijf boeken die gezamenlijk vijftig jaar popmuziek bestrijken. Maar, zoals Sef Derkx zelf zegt in het voorwoord van het boeken: “Dit boek heeft niet de pretentie om de muziek van de jaren zestig volledig in kaart te brengen. Het is meer bedoeld als aanjager om herinneringen die we hebben aan die periode met elkaar te delen en te vertellen aan de generaties die erna kwamen.”

Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren