Nieuws

blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
20 januari 2021

Grenswerk maakt balans op: een bijzonder coronajaar

Ondanks de zware beperkende maatregelen wisten we in 2020 toch nog zo’n 140 activiteiten en projecten te organiseren, waarmee in totaal 12.000 bezoeken werden gegenereerd. Hiervan zijn 45 activiteiten en 7500 bezoeken toe te schrijven aan de pre-corona periode tot aan 13 maart 2020. Het financiële huishoudboekje is gelukkig ook nog op orde: het jaar 2020 wordt met een sluitende exploitatie afgesloten.

“Het is heel fijn dat we het jaar zonder financiële kleerscheuren kunnen afsluiten. We hebben er de afgelopen tijd alles aan gedaan om de ontvangen steunmiddelen ook weer te herinvesteren in de keten. Daar is namelijk de nood het hoogst: bij de artiesten, boekingskantoren, freelancers, technici, leveranciers en lokale ondernemers”, zegt Tim Gaal, directeur van Grenswerk.

Terwijl de huidige Corona cijfers nog niet hoopvol zijn en daarmee een definitieve terugkeer naar normaal nog niet nabij is, heeft 2020 ook veel positiefs opgeleverd. De bezoekersaantallen staan natuurlijk in schril contrast met 2019, wat een recordjaar was voor Grenswerk met meer dan 53.500 bezoeken aan door Grenswerk georganiseerde activiteiten. Toch ziet de organisatie van het poppodium 2020 niet als een verloren jaar: er werden veel inhoudelijk sterke concepten en projecten ontwikkeld die ook in de toekomst nog nuttig zullen zijn. Een aantal van deze nieuwe projecten konden uiteindelijk vanwege verscherpte maatregelen niet doorgaan, zoals het festival De Donkere Dagen, maar zullen de komende jaren terugkeren in het programma.

In de afgelopen maanden tijdens de tweede lockdown werd vooral veel ingezet op talentontwikkeling en educatie. Onder andere met de projecten Teachers en De Studio Roept. Bij dat laatste project kregen artiesten en bands via een open inschrijving bands de mogelijkheid om professionele opnames te maken in de studio van Grenswerk. “Alleen al door de vele inschrijvingen hebben we een heleboel lokale talenten op het netvlies gekregen, artiesten die we van te voren minder of helemaal niet in beeld hadden”, zegt programmeur Johan Hauser. “Dit is een hele mooie groep van lokale muzikanten waar we de komende tijd mee aan de slag kunnen. We hebben al deze acts al een show aangeboden in ons café als we straks daar weer concerten mogen organiseren.”

We konden in 2020, net zoals vele andere organisaties in de getroffen sectoren, een beroep doen op landelijke steunmaatregelen en aanvullende sector-specifieke steun uit de landelijke regeling van het ministerie van OCW. Samen met het feit dat Grenswerk sowieso al financieel gezond was hebben de diverse maatregelen ervoor gezorgd dat het jaar 2020 financieel gezien positief kon worden afgesloten. Tim Gaal: “Wij voelen een grote verantwoordelijkheid om op onze beurt ondersteuning te bieden waar mogelijk en hebben de diverse projecten ook dusdanig opgezet. Zolang de crisis voortduurt en we de mogelijkheden hebben zullen we dat zo blijven doen. Het blijft natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, we kijken dan ook reikhalzend uit naar een spoedige en snelle opstart van de live, horeca -en evenementensector.”

Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren