Nieuws

blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
6 oktober 2014

Grenswerk presenteert: ‘The Wall’

Verschillende projecten in de stad en een muur op de Markt.

Twee weken lang vinden op verschillende locaties in de stad evenementen plaats met Berlijn en de val van de muur als uitgangspunt. De grote finale is de integrale uitvoering van Pink Floyd’s ‘The Wall’ door The Pink Floyd Sound samen met een groot aantal muzikale gasten. De opvoeringen vinden plaats op 8 en 9 november. De eerste avond is al uitverkocht. Daarnaast wordt op de markt voor het stadhuis een muur gebouwd van acht meter breed en vier meter hoog. Een overzicht van de projecten is te vinden op grenswerk.nl/thewall.

Op 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de muur viel. Geen enkel andere naoorlogse gebeurtenis heeft Europa zo veranderd. Het betekende het einde van het communisme en was de aanzet tot het grote Europa dat we nu kennen. Samen met een groot aantal Venlose partners herdenkt poppodium Grenswerk deze gebeurtenis met een groot project.

Filmtheater de Nieuwe Scène draait een documentaire en een film waarin de muur een centrale rol speelt. Platenzaak Sounds staat zaterdag 8 november (op de dag dat de eerste Pink Floyd plaat in 20 jaar uitkomt!) in het teken van Berlijn en Pink Floyd. Er is avond waarin de Berlijnse techno-sound centraal staat. In Grenswerk worden panoramafoto’s van de Swalmense fotograaf Jacques Obers geëxposeerd.

Startpunt van het project was de uitvoering van The Wall van Pink Floyd. Een jaar na de val van de muur werd dat album in z’n geheel opgevoerd op de Potzdammer Platz, voormalig niemandsland tussen Oost- en West Berlijn. The Wall is daarom onlosmakelijk met de gebeurtenissen van november 1989 verbonden. De Midden-Limburgse tributeband The Pink Floyd Sound zal samenwerken met een groot aantal Limburgse artiesten. Daarnaast nemen ook Kamerkoor Cantate, Fanfare Venlo, Vocalshop Scholierenkoor, Urban Dance Studio en stadsdichter Noor Roelofs deel aan het project. The Wall wordt twee keer opgevoerd, op zaterdag 8 en zondag 9 november. De eerste opvoering is al uitverkocht. Voor de zondag zijn nog een aantal kaarten beschikbaar.

Maar dat is nog niet alles: op de Markt voor het stadhuis wordt een grote muur gebouwd van betonnen legoblokken. Op de muur worden foto’s van Shinkichi Tajiri geprojecteerd, op vrijdag 7 november. Tajiri fotografeerde de Berlijnse muur in z’n geheel in 1969, in de tijd dat hij doceerde aan de kunstacademie daar.

Op 9 november 1989, net voor middernacht, viel de muur. De menigte die zich had verzameld bij het checkpoint op de Bornholmer Brücke was niet meer te houden. Hier gingen de poorten als eerste open. De Oost-Berlijners werden ontvangen door feestende West-Berlijnse stadsgenoten, na bijna veertig jaar isolement. Meer dan 45 kilometer muur scheidde de twee helften van de stad, tussen 1961 en 1989. De val van de muur bracht een enorm schokeffect in heel Oost-Europa teweeg. Berlijn zelf veranderde ook in rap tempo. De stad werd een broeinest, regelmatig de creatieve hoofdstad van Europa genoemd, met een ongekende aantrekkingskracht.

Alle programma informatie omtrent het “The Wall” project is te vinden op de website: grenswerk/thewall

 

Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren