Nieuws

blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
11 juli 2018

Nieuw dance concept NEX-US stelt diversiteit centraal

Diverse clubavonden en kleine evenementen, in aanloop naar Roze Zaterdag 2019

Een club enthousiastelingen en Poppodium Grenswerk lanceren deze maand een nieuw dance concept: NEX-US. Nexus is het Latijnse woord voor ‘verbinding’. Het clubconcept stelt (gender)diversiteit en de vrijheid tot zelfexpressie centraal. Muzikaal gezien wordt heel duidelijk gerefereerd aan het geluid van de oorspronkelijke housemuziek, zoals deze gedraaid werd in nachtclubs in Chicago en New York waar eind jaren 80 de muziek ontstaan is.

De sound en het gevoel van de originele housemuziek uit de beginjaren is nu nog steeds actueel en tijdloos. De clubs waar de muziek ontstond, zoals ‘The Warehouse’ uit Chicago (de naamgever van het genre ‘house’) bestonden overwegend uit een etnisch divers en gay publiek. Zeker in de beginjaren van de housemuziek werd de nieuwe scene wereldwijd gekenmerkt door een hoge mate van acceptatie en vrijheid tot zelfexpressie. De gedachte van housemuziek is: op de dansvloer is iedereen gelijk, ongeacht geaardheid, etnische achtergrond of sociaaleconomische status.

Nanet Hazenbosch, een van de initiatiefnemers, legt uit: we vonden het belangrijk om in het kader van Roze Zaterdag 2019 een tof concept te ontwikkelen dat aansluit bij een brede doelgroep en de nadruk legt op het feit dat diversiteit de norm is. We willen ook dat het concept duurzaam is, zodat het ook blijft bestaan nadat Roze Zaterdag 2019 voorbij is. De nadruk ligt voornamelijk op de muziek, performances en samen feest vieren. Daarbij is het belangrijkste uitgangspunt dat iedereen welkom is.

De doelstellingen van het concept worden uiteraard volledig ondersteund en toegejuicht door de organisatie van Roze Zaterdag 2019 (Venlo/Krefeld). Tijdens de Roze Zaterdag in juni 2019 zal een grote editie van het clubconcept plaatsvinden in Grenswerk, waarvoor grote internationale en aansprekende DJ’s en artiesten geboekt zullen worden.

Het nieuwe concept wordt op zondag 22 juli aanstaande gelanceerd met een heuse ‘Pool Party’ op het terras van Grenswerk. De DJ’s Simone, Pamtone en Volksfreude draaien disco en housemuziek en er zullen enkele performances plaatsvinden. Bezoekers kunnen verkoeling zoeken rondom een zwembad. Het evenement is gratis toegankelijk en begint om 16.00u. Vanaf 22:00u zal binnen in het café van Grenswerk verdergegaan worden.

Op vrijdag 23 november 2018 staat de eerste NEX-US clubnacht gepland in de zaal van Grenswerk. Headliners zijn dan de house en techno DJ’s Sandrien en Titia. Voorafgaand staat eerder op de avond de voorstelling ‘Mechanical Ecstacy’ van modern dansgezelschap Club Guy & Roni in de zaal van Grenswerk. Deze voorstelling is een samenwerking met Theater de Maaspoort. ‘Mechanical Ecstacy’ is een bijzondere en energieke voorstelling die gaat over de housecultuur. De muziek bij de voorstelling werd mede gecomponeerd door Thijs de Vlieger van Noisia. Bezoekers van ‘Mechanical Ecstacy’ hebben automatisch gratis entree tot de NEX-US clubnacht, die daarmee dus ook beschouwd kan worden als de perfecte afterparty. Kaarten voor zowel ‘Mechanical Ecstacy’ als de NEX-US clubnacht zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de website van Grenswerk en de Maaspoort.

Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren