Nieuws

blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
3 januari 2019

Nog nooit zoveel bezoekers in Grenswerk

Grenswerk heeft nog nooit zoveel bezoekers getrokken als in 2018. In totaal bezochten bijna 45.000 mensen het Venlose poppodium. Daarvan kochten 26.000 bezoekers een ticket. Ook dat is een record. Daarnaast verkocht Grenswerk met concerten en events op andere locaties nog eens 3500 kaarten. Grenswerk organiseerde in totaal meer dan 300 activiteiten: 180 in de zaal en extern, en nog eens 125 in het café.

Grenswerk wist in toenemende mate grote artiesten aan zich te binden, met shows van Amerikaanse wereldsterren als Maceo Parker (uitverkochte show als onderdeel van het jazzfestival Autumn Leaves) en Ghostface Killah. De Engels/Amerikaanse band Young Gun Silver Fox verkocht de zaal uit, net als Nederlandse topacts als Maan, Djamila, Waylon, Wende, Candy Dulfer, De Dijk en Bizzey. Opvallend is de toename van goedbezochte club/dance-avonden. In totaal was Grenswerk in 2018 26 keer helemaal uitverkocht.

In 2018 kwam 54 procent van de bezoekers uit Groot Venlo. Ook steeg het percentage bezoekers uit Duitsland van 6 naar 8 procent. Daarnaast had Grenswerk bezoekers uit maar liefst 27 verschillende landen, waaronder België, Frankrijk, Engeland, Denemarken, USA, Oostenrijk, Estland, Italië, Spanje en Rusland.

Het totaalaantal verkochte tickets viel iets lager uit dan in vorig jaar omdat in 2017 ook in de Doolhof Openluchtconcerten werden georganiseerd. Die trokken in 2017 ongeveer 8000 bezoekers. Afgelopen jaar was onvoldoende goed aanbod voorhanden om een dergelijke grote productie aan te gaan. Wel werd in samenwerking met Theater De Maaspoort de eerste editie van Airwalk Festival georganiseerd, een groot trance-feest in de grote en kleine zaal van De Maaspoort. Dat feest verkocht uit: 1800 bezoekers in totaal. Met de Maaspoort werden ook een aantal andere kleine en grote concerten georganiseerd, zoals de shows van Waylon die in 2018 zowel Grenswerk als de Frans Boermanszaal uitverkocht. Door het jaar heen werden meerdere shows samen geboekt en gepromoot.

Ook Grenswerk Café heeft fors meer bezoekers getrokken dan afgelopen jaren. Eind 2017 is het café een aantal weken dicht geweest voor een verbouwing en make-over. Het concept op de schop genomen: meer nadruk op popactiviteiten, minder nadruk op de restaurantfunctie. Dat heeft in 2018 zijn volle beslag gehad. In totaal werden in Grenswerk Café in 2018 meer dan 125 activiteiten georganiseerd, die samen ongeveer 8000 bezoekers trokken. Het café is daarmee de kleine zaal van Grenswerk geworden, waar iedere vrijdag een (lokale) band staat en op zaterdag ruimte is voor clubconcepten. Grenswerk Café is daarmee een wezenlijk onderdeel van het Venlose uitgaanscircuit geworden.

De bezoekersaantallen in het pand zelf (45.000 in 2018, 40.000 in 2017) zijn fors hoger dan initieel het target was bij de opening van Grenswerk. Onderzoekersbureau LAgroup becijferde in 2012 dat een totaal van ongeveer 29.500 bezoekers de top zou zijn voor een podium als Grenswerk, gelet op capaciteit en omgevingsfactoren zoals de bevolkingsdichtheid, verzorgingsgebied en opleidingsniveau. Inmiddels trekt het poppodium meer dan anderhalf keer zoveel bezoekers als toen voorspeld. Ter vergelijking: voorganger Perron55 trok jaarlijks rond de 10.000 bezoekers. Grenswerk verwelkomt inmiddels vier en een half keer zoveel popliefhebbers.

Het exploitatie-onderzoek in opdracht van de Gemeente Venlo (uitgevoerd door onderzoeksbureau Thomas van Dalen) is in de afrondende fase aanbeland. In dat onderzoek wordt de exploitatie van Grenswerk onderzocht, en vergeleken met een aantal vergelijkbare podia in vergelijkbare steden én met het originele exploitatieplan van LAgroup uit 2012. Het onderzoek van Thomas van Dalen moet meer duidelijkheid scheppen over de financiële positie van Poppodium Grenswerk. Het onderzoeksrapport wordt begin 2019 verwacht.

Beluister De Grenswerk-selection

Alle verse nieuwe tracks voor jou geselecteerd door ons (op Spotify).

Beluisteren