Grenswerk presents: THE WALL

Wie de beelden ooit heeft gezien, zal ze niet meer vergeten. Inwoners van Oost-Berlijn, dansend op de muur. In de nacht van 9 op 10 november was de muur gevallen, om 23.30 precies. De menigte die zich had verzameld bij het checkpoint op de Bornholmer Brücke was niet meer te houden. Hier gingen de poorten als eerste open. De Oost-Berlijners werden ontvangen door feestende West-Berlijnse stadsgenoten, na bijna veertig jaar isolement. Meer dan 45 kilometer muur scheidde de twee helften van de stad, tussen 1961 en 1989. De val van de muur bracht een enorm schokeffect teweeg. Geen enkele naoorlogse gebeurtenis heeft Europa zo veranderd als de val van de muur in 1989. Het betekende het einde van het communisme in Europa en was de aanzet tot het grote Europa dat we nu zijn geworden. Berlijn zelf veranderde ook in rap tempo, zo toont de expositie van fotograaf Jacques Obers in Grenswerk. De stad werd een broeinest, regelmatig de creatieve hoofdstad van Europa genoemd, met een ongekende aantrekkingskracht.

Grenswerk herdenkt de val van de muur met een groot project rondom THE WALL van Pink Floyd. De legendarische plaat wordt twee keer integraal opgevoerd, in het weekend van 8 en 9 november. Verder zijn er op verschillende plekken in de stad side-events rondom de muur en Berlijn.

THE WALL Documentaire

THE WALL Expo

THE WALL Film

THE WALL Markt

THE WALL Projectie

THE WALL Club

THE WALL Instore

THE WALL Concert

THE WALL Afterparty

THE WALL die Wende

THE WALL Documentaire

Woensdag 22 oktober


Verboden Vlucht (2014, 55 min.)

Begin jaren tachtig bouwde het jonge echtpaar Anhalt uit de DDR een éénmotorig vliegtuig om te kunnen vluchten uit de communistische dictatuur. Ze werden verraden, opgepakt en gevangengezet. Dertig jaar later kijken de leden van het gezin terug op hun geschiedenis. Wat zijn de gevolgen van de mislukte vluchtpoging voor hun onderlinge band en hoe beïnvloedden de gebeurtenissen hun ideeën over vrijheid?
Regisseur Hester Overmars is bij de vertoning aanwezig.

Aanvang: 20.00 uur | €8,- | Twee euro korting op vertoon van ticket voor The Wall in Grenswerk
Locatie: filmtheater De Nieuwe Scene

THE WALL Expo

Woensdag 29 oktober - Vrijdag 14 november

 

Potzdammer Panorama

Jacques Obers, fotograaf, Swalmen
De moderne geschiedenis van Berlijn teruggebracht in vier panoramafoto’s. Jacques Obers was in februari 1987 in Berlijn en maakte een foto van Potzdammer Platz, toen nog een soort niemandsland tussen Oost en West. In 1990 keerde hij terug. Dat deed hij daarna nog tweemaal, en maakte steeds op exact dezelfde plek een panoramafoto. De vier foto’s tonen de ontwikkeling die het plein doormaakte, en in de kern de ontwikkeling van Berlijn zelf is. Op 14 oktober wordt in Berlijn een tegel onthuld precies op de plek waar Obers zijn foto’s maakte. De vier panorama’s worden in deze expositie aangevuld met andere foto’s die Jacques Obers tijdens zijn reizen van de muur maakte. De expositie opent op woensdag 29 oktober. Jacques geeft dan een inleiding en zal vragen vanuit het publiek beantwoorden. De lezing start om 20.00 uur.

Aanvang 20.00 uur | gratis
Locatie: Poppodium Grenswerk

THE WALL Film

Donderdag 30 oktober - Donderdag 13 november

Barbara (2012, 105 min.)

Oost-Duitsland, de zomer van 1980. De jonge arts Barbara wil het land verlaten en heeft een uitreisvisum aangevraagd. Dit verzoek wordt door de overheid echter niet aanvaard en ze wordt zelfs naar de provincie gestuurd. Barbara moet haar arbeidsplaats in Berlijn verlaten en gaan werken in een klein ziekenhuis, ergens ver weg. Zij aarzelt en hoopt dat haar geliefde Jörg, die uit West-Duitsland afkomstig is, hun ontsnapping voorbereidt. Op het platteland installeert zij zich en wacht. Ze heeft nu een leven aan de zijlijn, terwijl zij eigenlijk weg wil om ergens anders een toekomst op te bouwen en daardoor kan ze geen gevoelens ontwikkelen voor haar omgeving, haar buren, haar collega's. Alleen voor haar patiënten in de kinderchirurgie heeft ze nog affectie. Haar baas André waardeert haar werk, maar waarom besteedt hij zoveel aandacht aan haar? Behoort hij tot de Stasi? Of is hij verliefd op haar?

Aanvang: 19.15 of 21.15 uur | €8,- | Twee euro korting op vertoon van ticket voor The Wall in Grenswerk
Locatie: filmtheater De Nieuwe Scene

THE WALL Markt

Vrijdag 7 november - Maandag 10 november

Die Venloer Mauer

Grenswerk bouwt samen met A. Jansen BV Son en Hecker Venlo een echte Muur op de Markt voor het stadhuis. Van betonnen Legoblokken. De muur wordt 8 meter breed en 4 meter hoog. De muur zal in het weekend van 8 en 9 november gebruikt worden als projectiescherm.

Locatie: Markt, Venlo

THE WALL Projectie

Vrijdag 7 november

Shinkichi Tajiri: Recording the Berlin Wall 1969 - 1981

"In 1969 I drove to West Berlin to see whether I would accept a professorship at the University of Arts. Driving towards the University, I was suddenly stopped by the Berlin Wall at the Brandenburg Gate. Like a magnet, 'The Wall' drew me back on each of my by-monthly visits to the University. I decided to photograph it in its entirety, starting at the southeast end and working northwestwards. I photographed to the right, middle and left and then driving a few blocks further to a new position. After several months and 550 photos I figured I had documented most of the inhabited area next to the Wall."

De Japans-Amerikaanse kunstenaar doceerde uiteindelijk van 1969 tot 1989 aan de Hochschule der Künste (tegenwoordig UDK) in Berlijn. Tajiri legde de muur voor het eerst vast toen het bouwwerk nog geen tien jaar oud was. Op veel plekken werd er nog aan gebouwd. Jaren later, in 1981 maakte Tajiri 24 grote panoramafoto’s van de muur, toen precies twintig jaar oud. Beide series worden op 7 november vanaf 21.00 uur geprojecteerd op de muur op de Markt.
Shinkichi Tajiri stierf in 2009. Hij woonde bijna 50 jaar in Baarlo.

Aanvang: 21.00 uur | gratis
Locatie: Markt, Venlo

THE WALL Club

Vrijdag 7 november

RLSD - RELEASED präsentiert: GRENZGEBIET

Wat betreft techno is Berlijn het Detroit van Europa. Clubs als Berghain, Tresor en Watergate zijn toonaangevend en hebben een aantrekkingskracht op liefhebbers uit de hele wereld. Die cultuur ontstond van de val van de muur. Er waren geen regels, vervallen gebouwen in Oost-Berlijn werden omgetoverd tot clubs, iedereen wilde deel uitmaken van dit ‘nieuwe’ Berlijn!

De Berlijnse technosound staat centraal op Grenzgebiet. Een paar van die liefhebbers verschuilen zich achter de naam RLSD - RELEASED: recentelijk trokken zij er op uit naar Berlijn - onder het mom van „Field Research” - en dompelden zich voor een lang weekend onder in de Berlijnse techno scene. Voor deze avond in Grenswerk hebben ze headliner Alex Niggeman (Poker Flat Recordings) weten te strikken, een van de befaamde Berlijnse DJ en producers die regelmatig in voorgenoemde clubs (en vele andere) draait. De avond wordt opgewarmd door Volksfreude, een in Venlo woonachtige producer en DJ met Berlijnse roots. 

Line-up: Alex Niggeman, Volksfreude, Funkstille Kollektiv

Open: 22.30 | Aanvang 22.30 | €7,50 (vvk €6,-)
Locatie: Poppodium Grenswerk  

THE WALL Instore

Zaterdag 8 november

Berlin Calling!

Instore The Pink Floyd Sound & de hele dag muziek uit Berlijn
Van stadion naar recordstore! Een intiem voorproefje van de THE WALL door The Pink Floyd Sound op het mini-podium van Sounds Venlo op de dag dat het nieuwe album van Pink Floyd (The Endless River) verschijnt. Het is het eerste Pink Floyd album in 20 jaar! Voor en na de instore draait Sounds-eigenaar Geert Driessen muziek uit Berlijn.

Aanvang 12.00 uur | gratis
Locatie: Sounds Record Store

THE WALL Concert

Zaterdag 8 november & Zondag 9 november

The Pink Floyd Sound & Guests play The Wall

Grenswerk herdenkt de val van de Berlijnse Muur met integrale uitvoering van Pink Floyd’s meesterwerk. Op zondag 9 november is het precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. The Wall, het meesterwerk van Roger Waters en Pink Floyd uit 1979 is sterk met de Berlijnse Muur verbonden. In 1990 werd het stuk integraal uitgevoerd door Roger Waters op de Potzdammer Platz, om de val van de muur te vieren. Een gebeurtenis die diepe indruk maakte op een complete generatie. Poppodium Grenswerk zal in samenwerking met de Midden-Limburgse band The Pink Floyd Sound het album integraal gaan uitvoeren. De uitvoering is een ode aan het concert op de Potzdammerplatz en krijgt ook een Venloos tintje. De band wordt bijgestaan door een verzameling muzikanten afkomstig uit diverse Limburgse alternatieve bands; Christopher Green, Graef, No Mans Valley en Rebzjie allen schatplichtig aan Pink Floyd. Daarnaast ook bijdragen uit eigen stad; Fanfare Venlo, Kamerkoor Cantate, Urban Dance Studio een kinderkoor en Stadsdichter Noor Roelofs.

Tijdens de voorstelling, zal er net als in 1990 een muur gebouwd worden tussen de band en het publiek. De muur wordt gebouwd door de ‘Boeit Neet’ wagenbouwers uit Velden. De muur wordt tevens als projectiescherm gebruikt. De videoproductie komt tot stand met bijdragen van filmmaker Louk Voncken en een collectief van jonge animatoren.

Open: 20.00 | Aanvang 20.30 | €20,- (vvk €17,50)
Twee gratis consumptiebonnen op vertoon van het ticket van een van de Berlijn-films van Filmtheater de Nieuwe Scène
Locatie: Poppodium Grenswerk

THE WALL Afterparty

Zaterdag 8 november

Achtung! Afterparty met DJ St. Paul

DJ St. Paul doet niet aan hokjes, hij draait alles door elkaar en is daarmee de beste en meest gevraagd indie-dj van Nederland geworden. Hij host podia op Best Kept Secret en Into The Great Wide Open en draait jaarlijks op festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. Speciaal voor vanavond draait hij een mix van tracks uit Berlijn en Duitsland, Pink Floyd gerelateerde nummers en muziek uit de tijd van die Wende: 1989.

Aanvang 23.00 | gratis
Locatie: Poppodium Grenswerk

THE WALL die Wende

Zondag 9 november

De Muur viel 25 jaar geleden om precies om 23.30, op 9 november. Op de Markt zal voor het stadhuis een bijzonder slot-event plaats vinden, exact op dat tijdstip. Het project THE WALL komt daarmee ten einde. Daags erna – maandag 10 november - wordt de muur afgebroken.

Locatie: Markt, Venlo